Översikt

Alla utländska medborgare som vill resa till USA måste i regel ansöka om ett amerikanskt visum. Visumet är ett resedokument som tillåter dig att resa till Förenta staterna med ett bestämt syfte (t.ex. studier, medicinsk behandling, ett yrkesarbete, etc.) och stanna där under en bestämd period. Ansökan ska göras innan avresan vid den närmaste amerikanska ambassaden. Observera dock att även om ditt visum godkänns, garanteras inte att du automatiskt får rätt att resa in i USA. Tulltjänstemännen har befogenhet att tillåta eller neka inträde till USA, samt att avgöra hur länge du får stanna där.

Beroende på syftet med din resa, finns det olika visumtyper, som generellt kan vara antingen icke-immigrationsvisum (om du t.ex. reser som turist, student eller på en affärsresa på en bestämd tidsperiod) eller permanent immigrationsvisum(om du vill invandra till USA). Nedan finns det en kort översikt av de vanligaste visumtyperna:

Översikt av de visumtyperna

Besök- och turistvisumB
AffärsvisumB
AnställningE H L O P I TN/TD J
Studium och utbyteF M J B
ImmigrationFamilie, Internationella adoptioner, Anställning, Diversity Visa

Det finns också olika visumtyper för diplomater och regeringstjänstemän som enbart kommer att resa till USA i tjänstesyfte, samt olika visumprogram, som t.ex. Grönt kort-lotteriet också känt som Diversity Visa Program.

En viseringsfri resa

Lägg märke till att medborgare från vissa länder (inklusive Sverige) kan resa till USA inom Visa Waiver- programmet utan att behöva skaffa ett visum. Om du är en svensk medborgare och planerar resa som turist eller affärsresenär och stanna i upp till 90 dagar i USA, kan du enkelt ansöka om ESTA på nätet.